PROČ VAKUOVAT POTRAVINY?

12.06.2019

Čerstvost. Delší životnost. Chutnější večeře. To jsou asi ty nejznámější důvody pro vakuování potravin. Je jich ale mnohem víc!

Dnes už nemáme tak velkou potřebu dělat si v chladničce zásoby na horší časy (nebo na zimu). Obchody s potravinami jsou doslova na každém rohu, suroviny jsou dostupné celý rok a nakoupit můžeme i o půlnoci. Naopak – surovin často koupíme víc a nevíme, co vlastně s nimi. Nevyužité zásoby z Vánoc a z Velikonoc můžeme třeba právě zavakuovat!

V uzavřeném sáčku totiž není kyslík, díky tomu se tak mikroorganismy nemohou množit tak rychle. Potraviny zabalené ve vakuu jsou mnohem lépe chráněny před zkažením, vysušením a ztrátou chuti.

Čerstvé a zdravější

Nakrájeli jste na ranní fresh víc banánů a jablek, než jste potřebovali? Nevadí! Ovoce (či zelenina), které by normálně zhnědlo, díky vakuování vydrží klidně dva až tři měsíce. A oblíbený fresh nebo shake si tak z již připravených surovin uděláte raz dva. Vitamíny z ovoce a zeleniny se při vakuovaní (a případně zmrazení) „neztratí“ – nemají ani kam!

Možná nevíte, že vakuované potraviny používají právě například kuchaři v restauracích – večer nebo ráno před směnou. Zabalení potravin jim ulehčí a urychlí práci. Nejčastěji jsou to třeba oloupané brambory nebo maso, které je potřeba mít co nejčerstvější.

Chutnější a déle vydrží

Nemusíte se bát, že zmrazení potravin automaticky znamená částečnou nebo úplnou ztrátu jejich chuti. Jednou z výhod vakuování je totiž právě zachování chuti surovin i při dlouhodobém zamrazení. Ostatní parametry (jako je třeba křupavost u zeleniny či ovoce) zůstávají zachovány také.

Vakuování prodlužuje životnost potravin. Pokud jste toho tedy na rodinnou oslavu nakoupili trochu víc, nemusíte si přecpat žaludek nebo zbytek surovin vyhodit. Stačí zavakuovat a potřebovat, až zase přijde chuť.

Díky vakuování se navíc k potravinám nedostane žádná vlhkost – sbohem, plísni na chlebu!

Večeře jako od šéfkuchaře

Vakuování znamená také úplně jiné vaření. Už jste slyšeli o přípravě Sous-Vide? Spočívá to v pomalém vaření a teplotě do 90°C. Na recepty na sous-vide vaření mrkněte třeba sem.

No, a když si třeba zavakuujete dobré maso s kořením nebo bylinkami, chutě se propojí, maso zkřehne a provoní se. Pak už stačí jen dát na gril a – sousedé budou závidět!

Přidáno do porovnání

Odebráno z porovnání

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na vaši
emailovou adresu